Performans için temizlik
Bildiğiniz gibi çoğumuz masaüstü bilgisayarlarımızı alırız kurarız ve sadece kullanacağımız zaman açma tuşuna basıp açarız ve işimiz bittiği zaman kapatırız, kasanın dışı toz olduğunda alırız ama içerisini temizlemek çoğumuzun aklına gelmez. 3-4 ay gibi kısa sürelerde bilgisayarımızın içi tozlarla kaplanabilir. bilgisayarın performanslı çalışması için soğutmasının iyi olması gerekir. Toz içerideki havalandırmayı etkileyeceği için sıcaklığın artmasına sebep olacaktır. Laptop(dizüstü) bilgisayarlarınızı temizlemek için alt kapağın vidalarını sökebilirsiniz.
Havayı dışarıya üfleyen bir Bilgisayar temizleme kompresörü kullanabilirsiniz piyasada 100TL den başlayan fiyatlarla bulabilirsiniz fakat saç kurutma makinesini soğuk ayarında kullanarak da aynı sonuca varabilirsiniz. Kesinlikle havayı içine çeken bir alet kullanmayın bilgisayar bileşenlerine zarar verebilirsiniz.
Kompresör ile işimiz bittikten sonra fan bulunan bölgelere ise bir diş fırçası yardımıyla temizleyebilirsiniz. Bu işlemi de yaparak eski bilgisayarları hızlandırma yöntemlerinden en basitini bitirmiş olduk.
Not: Temizlik yaparken hassas davranın istenmeyen durumlara yol açabilirsiniz 🙂
Başlangıç programları – açılış hızı
Bir diğer eski bilgisayarları hızlandırma yöntemi ise yüklediğiniz programları ileri ileri diyerek yüklemek yerine okuyarak ve bu başlangıçta çalışsın mı sorusuna hayır diyerek devam etmek. Bildiğiniz gibi bir program yüklediğimiz de bilgisayarımızı yeniden başlattığımızda otomatik olarak açılır ve bu otomatik açılan programlar bilgisayarınızı ilk açtığınızda bilgisayarınızı kullanmanızı geciktirir ve donmalara kasmalara neden olur. Bu programları kaldırmak çok basittir.
Başlangıç ayarlarına gitmek için Başlat tuşuna basıp arama kısmına işletim türkçe işletim sistemleri için “Başlangıç uygulamaları” ingilizce kullananlar için ise “Startup Apps” yazmanız yeterlidir, gelen ekrandan bilgisayarınızı ilk açtığınız zaman ihtiyacınız olmayan uygulamaları buradan kaldırabilirsiniz. Bu uygulamalarınızı bilgisayarınızdan komple kaldırıldığı anlamına gelmez bilgisayarınız açıldıktan sonra tekrardan bu uygulamalarınızı başlatabilirsiniz.
Bileşenlerinizi Güncelleyin! (SSD > HDD – RAM)
Evet belkide yıllardır gözünüz gibi baktığınız ve koruduğunuz tuşuna bile basmaya kıyamadığınız bilgisayarınızın yavaşlamasındaki temel neden ihtiyaçlarınızın sürekli değişiyor olması ve sisteminizin aynı kalması olabilir.
Öncelikle sadece işletim sistemini kuracak bir SSD disk satın alıp sisteminizi bu yeni aldığınız SSD’nin içerisine kurabilirsiniz. Eğer masaüstü bir bilgisayar kullanıyorsanız eski diskinizi atmayıp hem SSD hem HDD olacak şekilde kullabilirsiniz 1.disk işletim sistemi olarak kullanılacak ve 2.diskiniz ise depolama için kullanılacaktır. Dizüstü bilgisayarlarda bu SSD disk olayı biraz karışıyor. ya eski diskinizi çıkartıp yerine slotuna uygun bir SSD alacaksınız veya CD-ROM girişi var ise bu CD-ROM’u söküp bir aparat yardımı ile 2. bir disk olarak SSD takacaksınız ve yine 2 tane diskinizi de kullanıyor olacaksınız.
SSD Tercihi
Hangi SSD DISK i tercih edeceğiz diye soracak olursanız ucuz olsun diye kesinlikle 128GB’lik bir model tercih etmeyin içerisine işletim sisteminizi kuracaksınız ve ortalama 20-30GB arasında bir alanı sadece işletim sisteminiz kullanacak, kısa süre sonra farkedeceksiniz ki bu disk çok hızlı bir şekilde dolmaya başlayacak. Bunun önüne geçmek için 250GB lik diskleri tercih etmelisiniz sinsirella olarak bizim önerimiz Samsung 860 Evo olacaktır (sponsorlu değildir). indirimleri takip ederek 300-350TL civarında bulabilirsiniz. SSD disk bilgisayarınızın açılış hızını 3-4 kat hızlandıracaktır ve güncel olarak kullandığınız uygulamaların açılış ve işlem sürelerinde gözler görülür farklar olacaktır.
SSD nin oyuna katkısı
Oyun performansı için SSD disk alıp oyunlarımı buraya kursam FPS değerlerinde bir artış olur mu? diye soranları çoğu yerde görüyorum. Net bir cevap vermemiz gerekirse FPS değerlerinde ortalama 2-5 arasında bir artış görebilirsiniz fakat bu oyun içerisinde gözle görülür bir farklılık yaratmayacaktır. Fakat GTA V, PUBG gibi oyunlarda geçiş ekranlarında ve açılma sürelerinde farklılık yaratacaktır.
Bunun yanı sıra şöyle bir dezavantajınız olacaktır. Günümüzde güncel oyunlar ortalama 60-70GB kimi zaman bu rakamlar 100GB’ın da üzerinde olabiliyor. Düşündüğünüzde 250GB lik bir SSD ye 1-2 oyun anca kurabileceksiniz. Kısaca gereksiz masraf ve değmez SSD ye vereceğiniz parayı ekran kartınızı güncellemek için harcayabilirsiniz (Laptoplarda böyle bir seçenek bulunmuyor.).
Ram yükseltmesi ve seçimi
Ramler de ssd disk gibi yaptığınız işlemleri direk etkileyen etmenlerin başında geliyor.
Anakartınız desteklediği sürece yükseltme işlemi yapabilirsiniz burada dikkat etmeniz gereken ise MHZ değerleri hangi eski ramlarinizin MHZ değeri kaç ise ona uygun almanız gerekiyor daha yüksek aldığınız taktirde düşük olan ram’in MHZ değerine göre çalışacaktır.
Ekran kartı yükseltme ve seçimi
Yukarıdaki maddeler içerisinde de bahsettiğim gibi bu işlem sadece masaüstü bilgisayarlarınıza uygulayabilirsiniz, laptoplara maalesef hala günümüzde böyle bir güncelleme işlemi bulunmuyor. Ekran kartı seçerken dikkat etmeniz gereken bit değeri şöyle bir örnek verecek olursak 4GB 128bit ekran kartı ile 3GB 256 bit ekran kartı arasında kalsanız hangisini alırdınız tabikide 4Gb olan daha yüksek gelecek ve 4GB’lık versiyonu tercih edeceksiniz işte tam burada yanıldınız. 3GB’lık versiyondaki ekran kartının bit değeri daha yüksek olduğundan diğer karttan daha iyi bir performans verecek. eğer ikisi de 128Bit olsaydı işte ozaman 4GB’lık versiyonu tercih edebilirdik. Az oyun oynarım yeni oyunları oynamam diyorsanız eğer anakartınız destekliyorsa günümüzde 4GB 128bit GTX-1050 versiyonları çoğu işinizi görecektir.
Aklınıza takılan bir bölüm veya sormak istediğiniz bir soru var ise çekinmeden yorumlarda belirtebilirsiniz, sağlıcakla kalın..
Bir önceki yazımız olan Hometech Alfa 110A Intel Atom Z3735F 2GB 32GB eMMC Windows 10 Home 11.6'' FHD Taşınabilir Bilgisayar başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.