Mevsimsel alerjik rinit
Dönemsel hava değişiklikleri ülke genelinde fark gösterebilir.Bu sebeple de her bölge de farklı hastalık belirtileri türeyebiliyor.Mevsimsel alerjik rinit de bu türeyen hastalıklarındandır.Ölümcül olarak tanımlanmaz çok korkutucu bir etkisi yok fakat hayatı kısıtlayabilen bir türdür.Alerjik rinit ,bahar nezlesi,polen alerjisi çocukluk çağındakiler de ve erişkinlerde çoğunlukla görünür.Alerjik rinit son yıllarda daha çok artmaya başlayan ve 3 kişiden 1 inde mutlaka rastlanan semptomlardır.Polen alerjisine bağlı rinit şikayetleri genellikle polen mevsimi olarak tanımlanan “Nisan-Temmuz” döneminde ortaya çıkar ve her yıl aynı dönemde tekrar eder. Bazı bölgelerde polenlerin yıl boyu devam etmesine bağlı olarak hastaların yakınmaları da yıl boyu devam edebilir. Ebeveynlerinde alerji geçmişi olanlarda görülme sıklığı daha yüksek olan rahatsızlık, genellikle küçük yaşlarda başlamasına rağmen, ilerleyen yaşlarda de görülebiliyor. Özellikle sanayileşmiş ülkelerde, çevre kirliliği gibi risk faktörlerinin ön plana çıkmasına bağlı olarak alerjik rinitli kişi sayısı giderek artmaktadır. En çok polenlerin uçuştuğu bahar aylarında ortaya çıkan tipine ‘mevsimsel alerjik rinit’, tüm bir yıl boyunca süren tipine ise “perenialrinit” deniyor. Genellikle yıl boyu etraftaki hayvan tüyü,ev tozu,kimyasal maddeler sebep olabiliyor.Kuru ve rüzgarlı havalarda polen miktarı fazla olduğu için alerjik rinitin görülme sıklığı da artıyor.
Alerjik rinit belirtileri
- Sürekli hapşırık
- Burun akıntısı
- Tıkanıklık,
- Kaşıntı
- Öksürük
- Baş ağrısı
- Halsizlik,bitkinlik enerjisiz,
- Gözlerde kaşıntı ,kızarma ve sulanma,
- Koku alamama,nefes darlığı
- Uyku da düzensizlik
- Konsantrasyon bozukluğu,
- Üretkenlikte azalma
Alerjik rinitten korunma
Alerjik rinitin kendiliğinden geçme ihtimali bulunmuyor. korunma adına alınabilecek önlemler ise şöyle:
- Rüzgarlı aşırı soğuk havalarda dışarıda uzun süre bulunulmamalıdır.
- Evlerin hijyenik olması gerekir
- Düzenli olarak her akşam havalandırılmalıdır.
- Yoğun tüylü kıyafetler ve battaniyeler yerine triko kıyafetler,pamuklu sentetik olan eşyalar kullanılmalı
- Maske kullanımı
- Sıklıkla su tüketimi
İlaç tedavisi
Ne kadar korunmaya çalışsak da tabii ki tıbbi destek alınabilecek kadar ağır bir süreçte devreye ilaçlar girer.İlaçların hekim kontrolü ve önerisiyle alınması gerekir
- Kortizon içeren burun spreyleri
- Antihistaminikler
- Lökotrien reseptör antagonistleri
- İmmunoterapi
Bitkisel tedavi
İlaçlara alerjisi olan kişilerde bulunmaktadır. Onlar için ve hastalık sürecini daha hafif geçirenler için de bitkisel yöntemler bulunmaktadır.
- Bitki çayları (papatya çayı,ıhlamur,kış çayı,rezene,lavanta,ada çayı,biberiye çayı)
- Keçi boynuzu kürü
- Isırgan kürü
- Sulu yiyecek tüketimi
Bir önceki yazımız olan Basen Eritmek için başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.