Cilt kuruluğu neden olur? Nasıl önlem alınır?

YAZAR

KATEGORİ

PAYLAŞ

Bir çok birey tarafından her aşama cilt kuruluğu problemi görülebilir. Çoğu defa nemlendirici kullanmak kuruluk sorununu çözer fakat bir takım vaziyetlerde cilt kuruluğunu engellemek amaçlı bir cilt uzmanından destek almak gerekir. Tıpta cilt kuruluğu ‘kserozis’ olarak adlandırılır. Cilt kuruluğu fazla diyebileceğimiz bir boyuta vardığında ise bu kuruluk, egzama (dermatit) olarak bilinen diğer bir cilt problemine işaret etmekte olabilmektedir . Kuru cilt bununla birlikte şeker rahatsızlığı , tiroid problemleri veya berbat beslenme benzeri diğer problemlerle de bağlı olabilmektedir.

fakat, ciltte irin oluştuğu manasına ciro ve kaşıntıyla beraber ciltte y fakat halinde pullanma benzeri bulgulara neden olur . İyileştirme edilmediği müddetçe egzama gittikçe kötüleşecektir. Cilt kuruluğu probleminiz varsa cildiniz sertleşir, bununla birlikte ciltte pul pul olma, soyulma, ağrı, kaşınma, çatlama veya gri, kül rengi bir görünüm alma benzeri bulgular görülebilir. Kuru cilt çatladığında mikroplar da rahatlıkla deriden içeri sızar. Bir defa cilde girdikten hemen ardından bu mikroplar enfeksiyona sebep olabilir . Cildinizde ağrı yapan kızarıklıklar oluşmuşsa bu bir enfeksiyon habercisi olabilmektedir .


Cilt Kuruluğu Nedenleri

Cilt kuruluğu cilt çok büyük su veya yağ kaybettiğinde anında herkeste görülebilir. Bir Takım kişilerinse cildi diğerlerine yönelik daha kurudur veya kurumaya meyillidir. Cilt kuruluğunun en fazla rastlanan nedenlerini aşağıda sıralamaya çalışalım:

Yaş

Yaşlandıkça cildimiz de incelmeye ve kurumaya başlar. Yaşla beraber metabolizma değişir, ciltte yağ bezleri daha biraz çalışır. Bu benzeri sebeplerle cilt esnekliğini ve nemini yitirmeye başlar. 40’lı yaşlardan bu yana gündelik olarak güzel bir nemlendirici kullanmaya başlamak gerekir.

İklim

Sahra benzeri kuru bir iklimde yaşayanlar cilt kuruluğu sorunu ile fazla karşılaşırlar. Yalnızca ateş gibi ve kuru abuhava değil tıpkı zamanda ilgisiz ve kuru havalar da cildi kurutur. İlgisiz havada cilt kuruluğu şikayeti kötüleşir. Hem kuru gökyüzü aynı zamanda iç mekanlardaki havadaki nemi hepten azaltan ısıtıcılar bunun için neden olur. Yaz aylarında ise klimaların benzer bir tesiri vardır. Kısacası , havadaki veya bulunduğunuz ortamdaki nem azaldıkça cilt kuruluğu şikayeti de artar.

Güneş

Güneş cildi kurutur ve güneş ışınları cildin daha aşağı katmanlarına erişerek kırışıklık ve sarkma benzeri diğer zararlara da neden olabilmektedir .

Cilt hastalıkları

Çocuklukta egzama benzeri bir cilt hastalığıyla tanışmış durumda olan kişiler yetişkinlik çağında cilt kuruluğu problemi yaşayabilirler. Sedef rahatsızlığı da tekrardan cildin çok kurumasına neden olur .

Hormonal değişimler

Bayanlarda menopoz çağında veya tiroid rahatsızlıklarında hormon seviyelerindeki dengesizlikler, cildin nem seviyesini etkileyerek cilt kuruluğuna neden olabilmektedir .

Kullanılan ilaçlar

İdrar söktürücü ilaçlar veya dış olarak kullanılan farklı kremler cilt kuruluğuna sebep olabilir. İyileştirme bitirdikten hemen ardından ilacın tüketimi bırakıldığında, cilt de düzelecektir.

Meslek

Hemşirelerde, kuaförlerde ve diğer gün içerisinde cildi suyla çok büyük temas eden kişilerde cilt kuruluğu görülebilir. Ciltte sertleşme, çatlama meydana ciro .

Yüzmek

Bir Takım havuzlarda klor ölçüsü çok fazladır ve bu da yüzen bireylerin cildini kurutabilir.

Cilt Kuruluğu Ne Türlü Tanı Edilir?

Cildinizdeki kuruluğun bir cilt hastalığı habercisi olup olmadığını tanımlamak amaçlı bir cilt uzmanının muayenesi gerekir. Yakıntının ne zaman başladığı benzeri bir takım suallerle doktorunuz hali netleştirecektir. Altta yatan diğer bir sıhhat sorunu gerekçesiyle cildinizin kuruduğundan şüphelenirse, doktor bir takım testler yaptırmanızı isteyebilir.

Cilt Kuruluğu Ne Türlü iyileştirme Edilir?

Nemlendirici: Gün süresince sık nemlendirici sürmek cildi rahatlatacaktır. Bu biçimde cilt yumuşar, çatlaklar azalır. Farklı mağazalarda veya eczanelerde bir sürü başka beden nemlendiricisi yer almaktadır . Bu ürünlerin içerdiği maddeler değişiklikler gösterebilir. Sizin amaçlı en uyumlu nemlendiriciyi cilt doktorunuz söyleyecektir.

İlaçlar: Cilt kuruluğu fazla tek seviyedeyse doktorunuz farklı kremler önerebilir. Bu kremlerin içerdiği kimyasallar kuruluk gerekçesiyle meydana gelen kaşıntı, kızarıklık veya şişlik benzeri yakıntıları gidermeye yardımcıdır.

Cilt Kuruluğu Nasıl Önlenir?

Sıcak su kullanmayın: Banyo yaparken ılık suyu seçim edin. Ateş Gibi su, cilde nemini verici cildin naturel yağlarını ek olarak hızlı azaltır.

Kozmetik ürünlerine dikkat: Sabunlar ve içki içerir hijyen mahsulleri cildi kurutabilir. Ek Olarak tek sürü parfümsüz, alkolsüz ve nemlendiricili ürünlere yönelmelisiniz. Hijyen durumundan çok rağbet gören antibakteriyel sabunlar da cildi kurutan ürünlerdir.

Duşta uzunca kalmayın: Şayet altını çizen duş alıyorsanız, duşta kaldığınız vakti 10 dk ile sınırlamaya çalışın. Ek Olarak fazlası cildin susuz kalmasına sokak açabilir . Cilt kuruluğu problemi olanlar günde tek kereden ek olarak tek sürü duş almasa ek olarak sıkı olabilir .

Nem aleti kullanın

Evinizdeki havayı nemli tutmanız cildinizin kurumasını da önleyecektir.

Soğuk havaya dikkat

İlgisiz ve kuru havalar cilt kuruluğu yakıntısının başlıca sebepleri içerisindedir . Ilgisiz havada ellerinizi ve yüzünüzü örtmeye itina gösterin. Bu biçimde dudak ve el çatlamalarının önüne geçebilirsiniz.

Yüzünüze itina gösterin

Şayet cildiniz tek sürü kuruysa, sabun veya benzeri tek ürünle yüzünüzü günde yalnızca tek kez , geceleri temizleyin. Sabahları yüzünüzü sade, ilgisiz suyla yıkayın.

Susuz kalmayın

İçki alkol alımı veya ek olarak tek sürü terleme benzeri nedenlerden ötürü beden su kaybettiğinde, kesinlikle bol bol su içilerek bünyenin susuz kalması engellenmelidir. Bunun dışarısında günlük yaşamda da yeterli su içmeye itina gösterilmelidir.

Giysilerinize dikkat edin

Cildin soluk almasını temin edecek pamuklu, ipekli kumaşlar cildin tahriş olmasını, kurumasını önler. Giysiden laf açılmışken kullanmakta olduğunuz deterjanın da boya veya parfüm içermemesi tavsiye edilir . Bu çeşit ürünler tekrardan cildi tahriş edebilir.

Bir önceki yazımız olan Aloe Vera Bakımı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

YAZAR

PAYLAŞ

Önceki İçerik
Sonraki İçerik